Goud van Oud 490-493
Chinees Fregat in Rotterdam
Vaartocht-WSS
Vaartocht WSS Schepenliefhebbers bekijken Maasvlakte 2
Deel 7 van 'Mooie schepen en banen in de haven van Rotterdam  (klik hier)
vaartocht (klik hier)
Klik aan de linkerkant op het plusteken om de boom (tree) uit te klappen
De Rotterdam Branch is een afdeling van de World Ship Society, een in Engeland gevestigde, wereldwijd aktieve vereniging waarvan de leden, hetzij beroepshalve, hetzij door een grote persoonlijke belangstelling, zich zeer nauw betrokken voelen bij schepen en de scheepvaart. De vereniging stelt zich ten doel haar leden regelmatig bij elkaar te brengen, te stimuleren in hun gemeenschappelijke belangstelling en hun kennis van hun interessegebied te vergroten. 
De Rotterdam Branch doet dit onder meer door het organiseren van:
Branchavonden,
het uitgeven van het Rotterdam Branch Magazine
en het organiseren van
maritieme evenementen en reizen,
alsmede excursies naar schepen, scheepswerven en maritieme bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland.
Wilt u meer informatie over de doelstellingen en aktiviteiten van de
World Ship Society en van de Rotterdam Branch, of wilt u zich aanmelden als lid of donateur
Adres zie Colofon
Schip & Haven
WIND EN ZEE

Bij zo'n scheepsnaam ligt de link met China voor de hand, maar wat zou FENG HE HAI nu eigenlijk betekenen? Na enig speurwerk blijkt dat het vertaald kan worden in WIND EN ZEE. In onze cultuur is zo'n benaming niet gebruikelijk, maar deze Chinese wijze is op zijn minst bloemrijk en prozaïsch. De lading roestig staalschroot is dat helemaal niet, maar heeft wel als pluspunt dat hiervan weer nieuwe producten gemaakt worden. Dit hergebruik reduceert niet alleen winning en gebruik van nieuwe grondstoffen, maar ook afval.

Onze consumptiemaatschappij van afgedankte voertuigen, consument-, industrie-, sloop- en constructiemateriaal zorgt voor een gestage stroom en dat is big business voor EMR (European Metal Recycling) met een kade en opslagterrein aan de Sint Laurenshaven. De prijs voor dit soort schroot schommelt momenteel zo rond de $300 per ton. De EMR Group, met de hoofdvestiging in het Engelse Warrington, recyclet jaarlijks zo'n 10 miljoen ton.

De FENG HE HAI kwam naar Rotterdam met een lading graan uit Nikolaev (Oekraïne). Na lossing in de Waalhaven op de boeien werd verhaald naar de Botlek om schroot te laden voor het Turkse Iskenderun. We hebben dus te maken met een echte tramper in de wilde vaart en die gaat naar daar waar de lading is. Zo was het schip begin dit jaar in Baltimore, februari in New Orleans, maart in Callao (Peru), april in San Lorenzo (Argentinïe), mei in Damietta (Egypte) en begin juli in Rotterdam. De supramax bulkcarrier is van COSCO (China Overseas Shipping Company), de multinationale staatsrederij met een gigantische vloot aan containerschepen, tankers, bulkcarriers en andersoortige schepen. Bij elkaar meer dan 1100!

Tekst: Cees de Keijzer
Fotografie: Hans van der Pennen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
avenet.com Service Code -->

 

[ Previous  |  Next ]     [ Up  |  First  |  Last ]     (Article 1 of 91)

This page is created with TreePad