MSC Grandiosa
.
Interceptor 004
Vaartocht WSS Schepenliefhebbers bekijken Maasvlakte 2
Ruilbeurs Vlaardingen
Klik aan de linkerkant op het plusteken om de boom (tree) uit te klappen
De Rotterdam Branch is een afdeling van de World Ship Society, een in Engeland gevestigde, wereldwijd aktieve vereniging waarvan de leden, hetzij beroepshalve, hetzij door een grote persoonlijke belangstelling, zich zeer nauw betrokken voelen bij schepen en de scheepvaart. De vereniging stelt zich ten doel haar leden regelmatig bij elkaar te brengen, te stimuleren in hun gemeenschappelijke belangstelling en hun kennis van hun interessegebied te vergroten. 
De Rotterdam Branch doet dit onder meer door het organiseren van:
Branchavonden,
het uitgeven van het Rotterdam Branch Magazine
en het organiseren van
maritieme evenementen en reizen,
alsmede excursies naar schepen, scheepswerven en maritieme bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland.
Wilt u meer informatie over de doelstellingen en aktiviteiten van de
World Ship Society en van de Rotterdam Branch, of wilt u zich aanmelden als lid of donateur
Adres zie Colofon
Schip & Haven
Onderschepper

In het Maritiem buitenmuseum aan de Leuvehaven ligt een grote verzameling oude schepen. Met havenkranen, elevatoren en andere havenattributen van weleer vormt het een nostalgisch decor. Maar nu ligt er als dissonant een moderne dwaalgast die daar eigenlijk niet thuishoort. Voorop staat THE OCEAN CLEANUP, maar dat is niet de scheepsnaam. Het schip heet INTERCEPTOR 004. Het staat aan bakboord achter aangegeven zonder thuishaven erbij. Het is Engels voor onderschepper, een passende naam voor dit futuristisch ogende vaartuig.

Het is een catamaran van 24 meter die vaart op 100 procent zonne-energie met lithium ion batterijen (dus zonder geluid en emissies) en het is een 'plasticvanger' en die werkt als volgt: Voorop leiden armen het afval naar een schuin oplopende lopende band die net onder de waterspiegel begint. Hiermee gaat het afval omhoog en valt in een container. Binnenin staan er zes op een ponton. Als ze vol zijn wordt de ponton aan de achterkant uitgevaren en afgevoerd naar een afvalinzamelaar.

Geestelijk vader Boyan Slat, een Nederlander, is missie gedreven om plastic uit het aquatisch milieu te verwijderen. Met de 001B, een U-vormige buis van kunststof was hij doende met de Great Pacific Garbage Patch, een gigantisch plastic soepveld tussen Hawaï en Californië. De 001B hield het afval niet goed vast, maar leidde wel tot een verbeterd ontwerp. Er zijn systemen in werking in Jakarta en op de Klang River in Maleisië. Binnenkort wordt begonnen in de Vietnamese Mekong Delta. De INTERCEPTOR 004 is gericht op plastic in rivieren en aanpak bij de bron, zodat het niet in zee komt. Een test in Rotterdam met honderden gele eendjes verliep succesvol.

Tekst: Cees de Keijzer
Fotografie: Jan de Jonge
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
avenet.com Service Code -->

 

[ Previous  |  Next ]     [ Up  |  First  |  Last ]     (Article 1 of 104)

This page is created with TreePad