Mijnenjager Zr.Ms. Urk
Vaartocht 2018
Nationaal Sleepvaart Museum schrijft LEGO®-bouwwedstrijd uit!
Nóg meer mooie schepen en banen (deel 6)
Mooieschepen en Banen  www.mooieschepenenbanen.nl⁄
Klik aan de linkerkant op het plusteken om de boom (tree) uit te klappen
De Rotterdam Branch is een afdeling van de World Ship Society, een in Engeland gevestigde, wereldwijd aktieve vereniging waarvan de leden, hetzij beroepshalve, hetzij door een grote persoonlijke belangstelling, zich zeer nauw betrokken voelen bij schepen en de scheepvaart. De vereniging stelt zich ten doel haar leden regelmatig bij elkaar te brengen, te stimuleren in hun gemeenschappelijke belangstelling en hun kennis van hun interessegebied te vergroten. 
De Rotterdam Branch doet dit onder meer door het organiseren van:
Branchavonden,
het uitgeven van het Rotterdam Branch Magazine
en het organiseren van
maritieme evenementen en reizen,
alsmede excursies naar schepen, scheepswerven en maritieme bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland.
Wilt u meer informatie over de doelstellingen en aktiviteiten van de
World Ship Society en van de Rotterdam Branch, of wilt u zich aanmelden als lid of donateur?
Adres zie Colofon
Schip & Haven
'Maak kennis met de ladies'

Dat staat op de website van Wijnne & Barends, een rederij die in 1855 in Groningen werd opgericht door Johan Herman Wijnne en Barend Cornelis Barends. De Short Sea specialist van de Witte tot de Zwarte Zee is daarmee de oudste nog bestaande rederij van Nederland. Ook worden trans-Atlantische routes bediend en de vloot van 32 schepen vaart onder Nederlandse vlag. Hiervan hebben er 26 LADY als voornaam, waarmee duidelijk en terecht wordt benadrukt dat schepen vrouwelijk zijn. De in Delfzijl gevestigde rederij heeft nog zes nieuwe schepen in bestelling en ook dat gaan 'ladies' worden.

LADY ISABEL passeert de Berghaven en komt van de Witte Zee. Daar ligt aan de monding van de Dvina de haven van Archangelsk, waar hout werd geladen, inclusief een deklading. Die werd 'waterdicht' ingepakt en zeevast gesjord om nat worden en overboord slaan bij slecht weer te voorkomen. De lading is bestemd voor Gooskens Hout in Moerdijk en enkele bemanningsleden zijn al druk bezig om een en ander los te maken, zodat gelijk met lossen kan worden begonnen. Dat ging met gezwinde spoed, want ruim een dag later vertrok LADY ISABEL naar het Engelse New Holland.

De 21-jarige LADY is in Nederland van stapel gelopen bij Koninklijke Niestern Sander in Farmsum. Ze heeft twee ruimen en haar maten zijn 88 bij 14,4 meter. Het draagvermogen is 4206 ton en ze heeft een ijsversterkte romp. Met een 8 cilinder Caterpillar van 2460 kW (3346 pk) haalt de dame ijsvrij een snelheid van 13,5 knopen. Sinds 2003 is de Spliethoff Group in Amsterdam de belangrijkste aandeelhouder van Wijnne & Barends, dat zelfstandig opereert vanuit het kantoor aan de Handelskade Oost in Delfzijl.

Tekst: Cees de Keijzer
Fotografie: Arjan Elmendorp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
avenet.com Service Code -->

 

[ Previous  |  Next ]     [ Up  |  First  |  Last ]     (Article 1 of 61)

This page is created with TreePad