Passenger (Cruise) Ship  Breamer
WSS of WWS ?  World Ship Society of World Wieler Society?
Vijfde havenfotoboek
Mooieschepen en Banen  www.mooieschepenenbanen.nl⁄
Klik aan de linkerkant op het plusteken om de boom (tree) uit te klappen
De Rotterdam Branch is een afdeling van de World Ship Society, een in Engeland gevestigde, wereldwijd aktieve vereniging waarvan de leden, hetzij beroepshalve, hetzij door een grote persoonlijke belangstelling, zich zeer nauw betrokken voelen bij schepen en de scheepvaart. De vereniging stelt zich ten doel haar leden regelmatig bij elkaar te brengen, te stimuleren in hun gemeenschappelijke belangstelling en hun kennis van hun interessegebied te vergroten. 
De Rotterdam Branch doet dit onder meer door het organiseren van:
Branchavonden,
het uitgeven van het Rotterdam Branch Magazine
en het organiseren van
maritieme evenementen en reizen,
alsmede excursies naar schepen, scheepswerven en maritieme bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland.
Wilt u meer informatie over de doelstellingen en aktiviteiten van de
World Ship Society en van de Rotterdam Branch, of wilt u zich aanmelden als lid of donateur?
Adres zie Colofon
Schip & Haven
Een boorplatform met jasmijn

Jasmijn is een heester met witte welriekende bloemen, maar die zal je niet aantreffen in Dok 6 van Damen Verolme. Wat daar wel ligt is de witte YASMINE, die wellicht jasmijnthee aan boord heeft. Het is een zogeheten roroschip, waarbij roro de afkorting is van roll-on roll-off.  Het zijn schepen waar (vracht)auto's, trucks en opleggers, op en af kunnen rijden en met een scheepslengte van 203 en 31 meter breed heeft de YASMINE op de (tussen)dekken 4600 meter lane lengte. Het schip is tien jaar oud en vaart normaliter op de Killingholme – Zeebrugge dienst, maar is naar Rotterdam gekomen voor een dokbeurt.

De C in de schoorsteen is van de Belgische rederij Cobrelfret, een naam die is afgeleid van Compagnie Belge d'Affrètements. Die  heeft hier in de Brittanniëhaven een eigen terminal met afvaarten op Engeland, Ierland en het Portugese Leixoes, maar Cobelfret vaart ook op Engeland en Ierland vanaf Zeebrugge en Vlissingen en heeft een dienst op het Zweedse Gotenburg. Men heeft zo'n 25 schepen en het is een geduchte concurrent van DFDS, P&O North Sea Ferries en de Stena Line. Eigenaar is de Antwerpse familie Cigrang die bekend staat als een van de rijkste families van België. Het zijn niet alleen roropijlen die ze op hun boog hebben, want ze zijn ook actief met een grote droge bulk vloot. Deze bulkcarriers voeren als eerste naam LOWLANDS en hebben dezelfde schoorsteen met de C erin.

De YASMINE staat droog, maar het boorplatform PARAGON C461 staat nat op haar poten geparkeerd in het water. De 35 jaar oude jack-up rig is zonder emplooi en wacht al meer dan een jaar op betere tijden. Van 1995–1997 werd ermee geboord onder de naam Neddrill 9, waarna het overging in andere handen.

Tekst en fotografie: Cees de Keijzer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
avenet.com Service Code -->

 

[ Previous  |  Next ]     [ Up  |  First  |  Last ]     (Article 1 of 69)

This page is created with TreePad