Vaartocht 2020
Klik aan de linkerkant op het plusteken om de boom (tree) uit te klappen
De Rotterdam Branch is een afdeling van de World Ship Society, een in Engeland gevestigde, wereldwijd aktieve vereniging waarvan de leden, hetzij beroepshalve, hetzij door een grote persoonlijke belangstelling, zich zeer nauw betrokken voelen bij schepen en de scheepvaart. De vereniging stelt zich ten doel haar leden regelmatig bij elkaar te brengen, te stimuleren in hun gemeenschappelijke belangstelling en hun kennis van hun interessegebied te vergroten. 
De Rotterdam Branch doet dit onder meer door het organiseren van:
Branchavonden,
het uitgeven van het Rotterdam Branch Magazine
en het organiseren van
maritieme evenementen en reizen,
alsmede excursies naar schepen, scheepswerven en maritieme bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland.
Wilt u meer informatie over de doelstellingen en aktiviteiten van de
World Ship Society en van de Rotterdam Branch, of wilt u zich aanmelden als lid of donateur
Adres zie Colofon
Schip & Haven
Hightech

De scheepsnaam begint met FUGRO, wat nog eens wordt benadrukt met het opschrift in de zij. Het is afgeleid van FUnderingstechniek en GROndmechanica en het in Leidschendam gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in het verzamelen en interpreteren van geotechnische en geofysische gegevens. Hiermee worden het aardoppervlak en de zeebodem in kaart gebracht voor adviezen aan onder meer de olie- en gasindustrie. Fugro bestaat sinds 1962 en is actief in 65 landen met wereldwijd zo'n 10.000 medewerkers. 

De FUGRO SYNERGY is een geotechnisch boorschip voor zeebodemonderzoek zoals voor onderzeese boorputten, maar ook voor bijvoorbeeld windmolenparken. Het schip kwam 2009 in bedrijf, is 104 meter lang en werd geregistreerd in Nassau op de Bahama's. Er is accommodatie voor 70 personen. Het is uitgerust met boeg- en hekschroeven, alsmede een geavanceerd Kongsberg DPS (Dynamic Positioning System). De SWL (Safe Working Load) van de kranen is respectievelijk 5 en 25 ton.

Zo was het schip actief voor oliemaatschappijen als Chevron in West-Australië, Petrobras in Brazilië en Shell in Maleisië, maar ook voor opdrachtgevers in de Perzische Golf, bij New Foundland en in de Barentszzee. Dat is allemaal ver van huis, maar dichterbij kan ook. Voor de Nederlandse kust werd onderzoek gedaan voor het Hollandse Kust (noord) windpark, in opdracht van de RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Fugro heeft een vloot van 32 hightech schepen voor diverse doeleinden. Een heel bijzondere klus was de zoektocht met enkele van hun schepen in de Indische Oceaan naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines vlucht MH370.

Tekst: Cees de Keijzer
Fotografie: Arjan Elmendorp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
avenet.com Service Code -->

 

[ Previous  |  Next ]     [ Up  |  First  |  Last ]     (Article 1 of 106)

This page is created with TreePad