Hopper Dredger  Ecodelta 2019
Mooieschepen en Banen  www.mooieschepenenbanen.nl⁄
Klik aan de linkerkant op het plusteken om de boom (tree) uit te klappen
De Rotterdam Branch is een afdeling van de World Ship Society, een in Engeland gevestigde, wereldwijd aktieve vereniging waarvan de leden, hetzij beroepshalve, hetzij door een grote persoonlijke belangstelling, zich zeer nauw betrokken voelen bij schepen en de scheepvaart. De vereniging stelt zich ten doel haar leden regelmatig bij elkaar te brengen, te stimuleren in hun gemeenschappelijke belangstelling en hun kennis van hun interessegebied te vergroten. 
De Rotterdam Branch doet dit onder meer door het organiseren van:
Branchavonden,
het uitgeven van het Rotterdam Branch Magazine
en het organiseren van
maritieme evenementen en reizen,
alsmede excursies naar schepen, scheepswerven en maritieme bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland.
Wilt u meer informatie over de doelstellingen en aktiviteiten van de
World Ship Society en van de Rotterdam Branch, of wilt u zich aanmelden als lid of donateur
Adres zie Colofon
Schip & Haven
Een componist met chemicaliën

GEFO, het Gesellschaft für Oeltransporte, heeft een omvangrijke tankervloot en is een bekende verschijning in de Rotterdamse haven. Hun Rijnvaartvloot omvat meer dan 100 eenheden, waarvan 80 voor het vervoer van minerale oliën. De overige zijn chemicaliën- en gastankers. Voor het overzeese transport opereert GEFO met elf chemicaliëntankers en de Hamburgse rederij heeft iets met operamuziek. Die schepen hebben allemaal de naam van een componist of van een opera die door hen is geschreven.

De oudste twee, PUCCINI en ROSSINI, werden in 1998 door Damen Hardinxveld-Giessendam gebouwd. De MOZART, VERDI, BELLINI en DONIZETTI zijn een jaartje jonger en van Tsjechische makelij. Ze hebben een draagvermogen van ruim 3000 ton, waarbij MOZART de enige Duitse componist is tussen vijf Italiaanse. De nieuwere en meer dan twee keer zo grote OTELLO, TRAVIATA en NABUCCO zijn genoemd naar opera's van Verdi. De FIDELIO en BERNSTEIN zijn vreemde eenden in de bijt. Fidelio is van Beethoven en Bernstein een Amerikaanse componist. De schepen varen onder Cypriotische vlag.

De PUCCINI, vernoemd naar de componist van La Boheme, Madame Butterfly, Tosca en Turandot, is met chemicaliën onderweg naar de Botlek en passeert het ATLANTIKWALL-MUSEUM in Hoek van Holland. Op de achtergrond een nog bekendere verschijning, de RIJNDELTA, die onderweg is naar 'stort' met 3600 m3 baggerspecie. De sleephopperzuiger uit 1960 bleef  'still dredging strong' tot eind 2018. Ze werd gebouwd door O&K (Orenstein & Koppel) in Lübeck. O&K was destijds ook fabrikant van stoomtrams voor de RTM. De oudgediende werd opgevolgd door de ECODELTA en die vaart op LNG, waarmee haar naam eer wordt aangedaan.

Tekst: Cees de Keijzer
Fotografie: Arjan Elmendorp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
avenet.com Service Code -->

 

[ Previous  |  Next ]     [ Up  |  First  |  Last ]     (Article 1 of 80)

This page is created with TreePad